Hoe ziet een duurzame uitvaart er eigenlijk uit? Welke mogelijkheden zijn er als ik voor duurzaam kies? Stichting GreenLeave neemt u in negen filmpjes mee naar de duurzame mogelijkheden voor een uitvaart.
Datgene wat mee gaat in de kist heeft ook een impact op de natuur. Dus wat kunt u beter wel en wat beter niet meegeven in de kist? Deze vraag beantwoorden we in dit filmpje. Denk hierbij aan de kleding van de overledene. Die kan bijvoorbeeld beter niet synthetisch zijn. Elektrische apparaten zoals een mobieltje of hoortoestel kunnen ook beter of opnieuw gebruikt worden of gerecycled worden. Natuurlijk kunnen voorwerpen van natuurlijke materialen wel mee de kist in worden gegeven, denk daarbij aan een notitieblokje, houten voorwerpen of een foto.
De serie ‘Keuzes voor een duurzame uitvaart’
De serie ‘keuzes voor een duurzame uitvaart’ is een initiatief van Stichting GreenLeave. Het programma brengt negen verschillende onderdelen van een uitvaart, ieder in een apart filmpjes, in beeld. Zo wordt duidelijk welke mogelijkheden er zijn als je voor een duurzame uitvaart kiest. Denk daarbij aan een uitvaartkist van Nederlands hout, een urn van klei, een hennep wade, een houten grafmonument en een rouwboeket passend bij het seizoen.
Over Greenleave
De uitvaartondernemers, die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten, bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van giftige stoffen, een energiezuinig productieproces en zorgdragen voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur en Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).