zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2009
plaatje: Kist schilderen door kinderen
Kist schilderen door kinderen
Actieve betrokkenheid van nabestaanden bij uitvaart heeft positieve invloed op rouwverwerking

Nabestaanden vervangen dominee en pastoor

Geplaatst: 6 maart 2009
plaatje: bulletYarden constateert dat de rol van nabestaanden tijdens de uitvaart snel verandert. Familie of vrienden nemen steeds vaker de ceremoniële rol over die vroeger weggelegd was voor dominee of pastoor. Ook kinderen worden veel actiever betrokken bij de uitvaart. Dat is vaak een uitdrukkelijke wens van zowel de overledene als de nabestaanden. Actief betrokken zijn bij de uitvaart van een dierbare blijkt een positieve bijdrage te leveren aan een goed afscheid van de overledene en de latere rouwverwerking.
Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden: “Wij stimuleren mensen al sinds 2005 hun uitvaartwensen vast te leggen, zodat wij nabestaanden kunnen helpen om de uitvaart uit te voeren op een manier die recht doet aan het leven van de overledene. Wij verzorgen jaarlijks meer dan 37.000 uitvaarten en zien de grotere rol van de nabestaanden als een logisch gevolg van het bespreekbaar maken van het onderwerp. Als marktleider op het gebied van crematies zien we dat het moment van as-bestemming steeds vaker een tweede moment van afscheid is, als extra ritueel. Wij vinden het heel belangrijk dat de uitvaartverzorger begrijpt hoe belangrijk een persoonlijke en unieke uitvaart is voor de rouwverwerking van nabestaanden.”



Van begin tot eind betrokken

De grotere betrokkenheid van de nabestaanden is zichtbaar van het begin tot het einde van het afscheid. Steeds meer mensen willen zelf de laatste verzorging van de overledene doen. Maar ook tijdens de uitvaart spelen partners, familie en vrienden vaak een actieve rol. Ook (klein)kinderen die vroeger vaak werden weggehouden van een uitvaart, worden er nu steeds vaker bewust bij betrokken; zij mogen bijvoorbeeld kaarsen aansteken, de bloemen verzorgen of de kist beschilderen. En steeds meer mensen kiezen voor een tweede moment van afscheid, door bijvoorbeeld in besloten kring de as van opa te verstrooien in het bos waar hij altijd wandelde. Een recent voorbeeld zijn vier zussen die onder begeleiding zelf de as in een hanger verwerkten, in plaats van het te laten doen. Ook zien we over de afgelopen 3 jaar een verdubbeling van het aantal mensen dat ervoor kiest om na de crematie de urn met de as te begraven of te laten bijzetten in het familiegraf; begraven na cremeren dus.



Multiculturele kruisbestuiving

De vraag van nabestaanden om aanwezig te zijn bij de invoering van de kist in de oven is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit is een mooi voorbeeld van multiculturele kruisbestuiving. De oorsprong van de vraag ligt bij hindoestaanse uitvaarten. De hindoestaanse traditie heeft veel breder navolging gekregen. Was de oven een plek die men vermeed, nu gaat de familie in 35% van de crematies mee naar de ovenruimte.



Yarden

Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden `Iedere uitvaart uniek`. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen – en dat ze deze gaan vastleggen. Yarden begrijpt dat. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.



terug naar overzicht